Mislim da i nas forum zasluzuje temu o Tomosu 4....cesto sam se sretao sa cetvorkom, ali je licno nikada nisam posedovao....do danas...dobio sam jednu teget sa srebrnom kapom...da probam da mi bude pomocni na Adriatiku....prvo pitanje..sta mislite hoce li moci da posluzi za neku 'prvu pomoc'???
Evo slike od veceras...
Drugar je skidajuci poteznicu odvalio navoj na slici...mislim da je ovo na bloku motora..Sta mislite jel se isplati menjati blok zbog ovog navoja ili ostaviti sa ovakvim resenjem....
I treca stvar....poteznica se sporo vraca i kao da nekada prokliza..tj. ne ukaci i ne zavrti motor...
Sutra Tomos ide u toplu garazu..i za koji dan ce se naci na radnom stolu da ga malo pretresemo....
Srecan Bozic svima!!!
Reći ću ti šta sam video da može četvorka. Nestane mi dizel jer nisam gledao koliko ima u rezervoaru i stanem s Ukletim na sred Dunava između Lida i ušća Save. Nas 5 konja na njemu pijanih baci sidro. Pomoćni nemam. Zovnem druga Medu da dođe sa plastičnim čamcem (nešto kao stari elan al mali baš) na kome je T4. Dođe, pristane uz bok, sveže kanape i zakači naš brod koji s nama ima bar 4 tone. Potera nas sve uzvodno Savom do Barakude kod Konjskog ostrva gde tada bio na vezu. Jeste da je brzina bila 2-3kmh i da se drao kao magarac al je odradio.
S potezicom pažljivo, ja mislim da mu je to najslabija tačka.
Tomos je pouzdan motor, ali desi se da neće da upali baš kad ti treba. Onda jačaš desnicu ruku, vučeš i vučeš poteznicu i taman kad rešiš da odustaneš on upali
Šalim se malo, mada i to se dešava. Ja imam dva Tomosa, jedan 4.5 i jedan 4 KS. Taj od 4.5 KS stoji na Cranchi-ju za ne daj bože. Na sreću nije do sada zatrebao. Ja i Uroš smo ga probali prošle sezone i mogu vam reći da može da gura Cranchi, Što kaže Mare kilometar po kilometar ali dovoljno da me doveze do marine ili skloni sa plovnog puta. Sad razmišljam o tome da oba prodam pa da uzmem neki malo jači motor, recimo 6 ili 8 KS. Nameravam narednih godina da što više i što dalje plovim pa mislim da malo jači rezervni motor nije loše imati.
Imam Tomos 4, 4.5 i 4.8. Nikada nisam imao većih problema sa njima. Pozdani motori ako se vodi računa, kao i o svemu ostalom što je u eksploataciji. Nisu za glavni pogon na većim plovilima osim ako se ne upare ali kao pomoćni su sasvim ok, da ne ostaneš bespomoćan na vodi ako stisne muka. Na brodiću držim 4.8 za ne daj bože. Delovi su dostupni i nisu skupi. Lepe uspomene me vežu za Tomosove motore
Ima dobrih i ocuvanih primeraka, poslednji takav koji sam video je bio Urosev na njegovom bivsem Albinu.
Po meni, za manja plovila do 1-1,5 t moze u vecini neprilika mnogo da pomogne. Za teze camce osim sto daje neki psiholoski mir moze znaciti ali i u zavisnosti od okruzenja i situacije. Pri jakoj struji i vetru koji duva u pramac sumnjam da bi pomogao.
Kod mene na klubu (Radecki) sam pre par godina okacio jednu cetvorku da je oprobam. Tu je inace jako brza voda po bilo kom vodostaju. Odvezao sam se od bove, upalio motor i dao gas. Umesto i malo pomeranja napred, camac nosen maticom je krenuo nizvodno. Pri tom, Alibi nije narocito tezak kabinas.
Delim Miletino misljenje da je ipak bolje imati neki za "gram" jaci motor....recimo one stare Yamahe 4ks ili 6ks koje su ipak snaznije od T4 pa se sa njima covek moze usuditi i nastaviti plovidbu i dovuci se kako tako do neke marine ili bar bezbedno se vratiti odakle je krenuo.
Bitna stvar je elisa, na proslom Tomosu je bila teretna i jos plus malo doradjena od strane coveka koji reparira elise. Od njega sam i kupio taj motor inace. Ta cetvorka je gurala Albin 6.5kmh uzvodno kod Zemuna
Trenutna cetvorka nema teretnu elisu i prilicno slabo gura Rebell-a. Rebell jeste tezi, ima preko 2 tone, ali ima i propeler koji sigurno stvara otpor pri kretanju pomocnim motorom. Mislim da cu dobiti na brzini i potisku, kad uzmem teretnu elisu sto svakako planiram
Danas sam malo radio na Tomosu...Konstatovali smo da kanap na poteznici nije original i da je za nijansu deblji...4mm, original je bio 3.5...sada smo stavili 3mm, na poteznici je pukla povratna opruga....bice nabavljena ovih dana na Buvljaku...Tomos je opran...podmazan...ociscen karburator i produvana dizna... zamenjeno menjacko ulje u peti...zamenjen stift na elisi....posle 3 povlacenja kanapa...upalio je!!!....sutra mu stize plasticni rezervoar...i prvi lep dan ide na Specijala 80....da vidimo kako i koliko ce da radi...Ziveo Tomos 4!