Motorna ulja za brodske motore

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Status: Offline
Kontakt:

Motorna ulja za brodske motore

Post od Uros »

Prosle nedelje sam iskoristio jedno popodne da zamenim sve filtere, ulje u motoru i kopci, i antifriz.

Ovaj put sam kao i do sad, u motor sipao mineralno ulje "Motul 4T 15W40 inboard". To je fabricka preporuka za moj motor u smislu viskoziteta i tipa ulja, jer su na samom pocetku preporucivali monogradno SAE30 ulje, a kasnije kad su ulja uznapredovala u multigradna, iz Volvo-a su poceli da preporucuju 15W40 kao neki optimum.

Pitam ovo jer npr Motul Inboard ima samo u jednoj prodavnici u Beogradu i pitanje je da li cu ga i sledece godine zateci u prodavnici..
Gledao sam koje standarde to ulje ispunjava na specifikaciji i video sam da ima i motornih ulja za vozila, koja ispunjavaju identicne standarde cak i standard Volvo VDS-3 koji se bas pominje za moj motor.

Interesuje me koja ulja koristite u vasim brodskim motorima i da li su bas specijalno za upotrebu u nautici? Ima li neke bitne razlike izmedju ulja za brodski motor i ulja za motor u automobilu npr?

https://www.motul.com/rs/sr/products/inboard-4t-15w40
Inspektor za visinu kabine
Steps
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 15 Jul, 2019 17:45
Plovilo: Adriatik
Dimenzije: 8.9m x 2,65m
Status: Online

Re: Motorna ulja za brodske motore

Post od Steps »

Ja sam na pocetku ove sezone stavio Elf multigradno 15-40 po savetu majstora Zeke, negde sam iskopao da je moj Vetus motor ustvari Micubisijev motor koji se ugradjivao u sve i svasta..... licno mislim da je prefiks "nauticki" tj. za upotrebu u nautici u 95% slucajeva nacin da nam trgovci uzmu 50% ili vise novca.... :obscene-drinkingcheers:
George
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Plovilo: Triton
Dimenzije: 9,6 x 2.8

Post od George »

Nekako mi već odzvanja u ušima šta bi sada majstor Panta iz Rakovice rekao: sipaj obično ulje za dizel motore, i ništa se ne brini... :obscene-drinkingcheers:
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Tako i ispada…
Uzeo sam da uporedim najobicnije “Nisotec 15w40” ulje za dizel motore, i svi standardi i sertifikati su identicni sa ovim nautickim Motulom. Cena Motula je skoro dva i po puta veca, mada to i nisu neki novci jer u motor staje oko 2.5L ulja. Problem sa motulom je sto se prodaje samo u pakovanjima od 2L, pa onda moram da uzmem duplo vise ulja da bih pokrio tih pola litre sto nedostaju. Zato sam se zapitao ko koga zeza…

Evo ga link ka Nisotecu:
https://www.nisotec.eu/sr-lat/nisotec-f ... sae-15w-40

Ne kazem da bih sipao bas Nisotec sledeci put, ali bih razmotrio ulje za automobilske dizel motore.

Ono sto me eventualno odvraca je to sto znam da je Motul sipan u ovaj motor bar poslednjih 10 godina. Motor je odradio oko 1900 radnih sati i ne trosi ulje nimalo.
George
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Plovilo: Triton
Dimenzije: 9,6 x 2.8

Post od George »

Pa ne moraš Nisotec iako mislim da ni sa njim baš nema nekih problema, ali zato 'ladno možeš uzeti Total. Ja koristim njega i za brod, i za auto, i to godinama. Mislim čak da su ovi naši brodski dizeli mnogo robustniji, i manje osetljivi kako na ulje tako i na gorivo, od nekih savremenih motora. Mi ovde raspravljamo o nijansama, dali nautičko ili obično, a da vidiš šta neki sipaju?! Drugar redovno ide na vašar i tamo kupuje ono ulje na točenje pošto je to ubedljivo najjeftinije. Mož' misliti kakav je to kvalitet. A radne sate izražava u desetinama hiljada. Motor je iz pedeset i neke, dok je brod bio remorker, pa prerađen u turistički. Tisu i Dunav prebrodio uzduž i popreko, bio na svim regatama Ilustrovane Politike, pa čak s početka bio i kapetanski brod regate, pre Kovina. Danas čovek vuklja turiste po Tisi, i pravi brdo radnih sati godišnje. Sve to sa najjeftinim vašarskim uljem diskutabilnog kvaliteta. Ali eto i pored svega toga i ja u DMB-a stavljam Total, ali mi ne pada na pamet da kupujem neko nautičko ulje.
Zveki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Plovilo: Spokoj
Dimenzije: 8.5m x 2.6m

Post od Zveki »

Kao i kada kupis "nauticki" prohromski sraf i obican prohromski..... :mrgreen:
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Dobro poredjenje kolega :lol:

@George
Sta sve mogu da izdrze ti motori....Zato ih i volim, nikad ne znas kakav je bio prethodni vlasnik i kako je odrzavao pa ako je iole vodio racuna, znas da ce motor izdrzati jos jako dugo. Ja isto ne bih nikad sipao sumnjivo ulje jer je to glavna stvar koja cuva motor a samim tim i mene na vodi. Total je dobro ulje, koristio sam ga i ja godinama na prethodnom vozilu.

Bas cu da potrazim koja ulja zadovoljavaju iste standarde kao Motul 15W40 inboard, pa cu ih nabrojati ovde. Za sad, Total 15w40 nema iste standarde, pa cu da pogledam sta pise za ostale marke. Video sam da se na stranim forumima pominje Shell Rimula R4X, koje je u stvari ulje za manje kamionske motore ali je to ulje kod nas tesko naci. I ono zadovoljava onaj Volvo VDS-3 standard koji se navodi u uputstvu za moj motor.
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Zanimljivo ali uopste nije veliki izbor ulja.
Ovo je lista mineralnih ulja 15W40 koja po specifikaciji mogu da idu u moj motor:

Mobil Delvac MX 15W-40:
https://www.mobil.com/en-it/commercial- ... esp-15w-40
http://b2c.plattner.rs/Shop/PD?n=XOM148370

Liqui Moly Touring High Tech Diesel SAE 15W40:
https://tektion.rs/ulja-i-maziva/maziva ... orno-ulje/

Nisotec Favorit SAE 15W-40
https://www.nisotec.eu/sr-lat/nisotec-f ... sae-15w-40

Maxima E9 SAE 15W-40
https://modricaoil.com/Product/Read/max ... ducttype-5

Ulja koja dolaze u najmanjem pakovanju od 20L nisam ni pominjao :mrgreen:
Steps
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 15 Jul, 2019 17:45
Plovilo: Adriatik
Dimenzije: 8.9m x 2,65m
Status: Online

Post od Steps »

evo sta fabrika preporucuje za moj Vetus M4.14 motor u proslom veku :laughing-rolling:

Slika
dell_mare
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 25 Mar, 2020 11:42
Plovilo: Ten Broeke 780AK
Dimenzije: 8m x 2.6m

Post od dell_mare »

Dosta su vam moderni ti motori. Za moj motor su bila preporučena mineralna na bazi ulja ulješure - vrste kita u vreme kada je proizveden, a kasnije SAE30 i 20w50.

Slika
Odgovori