Mehanička ili električna pumpa niskog pritiska goriva?

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
George
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Plovilo: Triton
Dimenzije: 9,6 x 2.8
Status: Offline

Re: Mehanička ili električna pumpa niskog pritiska goriva?

Post od George »

Zveki napisao: Sreda 04 Maj, 2022 16:47 I da imaju normalnu potrosnju goriva a ne litru na sat :mrgreen:
:laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling:
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

George napisao: Sreda 04 Maj, 2022 12:11 Pa ja recimo imam mehaničku u rezervi. Sve nešto mislim da su i električne podložne kvarovima, kako sama pumpica, tako i samo snabdevanje strujom. Teško je biti pametan... No kao što rekoh, držim jednu ganc novu mehaničku u rezervi, pošto na DMB-a 'ladno paše AC pumpa od Lade stari tip sa mehaničkom drukalicom.
Isto tako osim pumpe goriva imam u rezervi i anlaser, a bogami i alternator...za svaki slučaj...
Ovo je korisno znati, mozda i za moj motor ima neka mehanicka pumpa koja pasuje sa auta :think:
Uz brod sam dobio jos jednu pumpu niskog pritiska ali je i ona bila losa... membrana je postala porozna i nije mogla da pumpa. Srecom, od ove dve lose sam napravio jednu koja radi, pa je drzim za rezervu ;)

#

Odlucio sam se da ugradim elektricnu pumpu goriva, a da na mesto mehanicke postavim plocicu i zatvorim taj deo motora. Evo par informacija koje nekome mogu biti od pomoci.

Po informacijama koje sam mogao da nadjem, pozeljno je obratiti paznju na pritisak pumpe koji bi trebao biti nizak da ne bi ostetio pumpe visokog pritiska. Elektricna pumpa koju sam uzeo daje pritisak 0.2 bara i ima protok od 95L/h, postavio sam je iza grubog filter/separatora nafte tako da krupne necistoce ne mogu da dodju do pumpe. Pumpa gura dalje u fini filter goriva i dalje u pumpe visokog pritiska i dizne, a visak goriva se vraca u rezervoar.
Prednost ovog sistema je sto se gorivo iz rezervoara konstantno filtrira dok motor radi, i to u dobroj meri bez obzira na obrtaje motora.

Sto se tice elektricne instalacije, pumpa je povezana na kontakt bravu preko releja sa 4 izvoda, tako da se pali i radi samo dok je kljuc u bravici na kontaktu.

Rezultat je odlican, ozracivanje sistema se obavlja ekspresno i ono sto je najveci napredak je mnogo laksi start motora.
Na kraju ovog snimka gde sam snimio ceo proces zamene, videcete poredjenje paljenja sa mehanickom i elektricnom pumpom na hladnom motoru.
Ako je sa mehanickom morao da vergla 3 sekunde, sa elektricnom je dovoljna 1 sekunda i motor pali.

:obscene-drinkingcheers:
Inspektor za visinu kabine
George
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Plovilo: Triton
Dimenzije: 9,6 x 2.8

Post od George »

Super ti je ovo ispalo. Tema za razmišljanje, da li i pored ispravne mehaničke pumpe ipak preći na električnu?
Gde si je inače nabavio, i pošto?
Poslednja izmena od George u Nedelja 15 Maj, 2022 06:32, izmenjeno 1 put ukupno.
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Da, pitanje je zašto menjati nešto što radi.
Za mene je bio razlog taj što je otkazala, a onda i to što postoji rizik od mešanja nafte i ulja kad tad...

Inače ove električne pumpe mogu da se nađu na kupujem prodajem za 2800din. Uzeo je i Dell Mare istu i montirao skoro, za sad plovimo obojica :mrgreen:
Dobro je što su rotacione a ne membranske, čuo sam da rotacione mogu da traju mnogo duže ali i da daju znake upozorenja pred kraj životnog veka u vidu promene zvuka.

Slika
Mileta
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m

Post od Mileta »

Odlično si ti to uradio. Svaka čast! Rad kao u operacionoj sali, samo ti fali instumentalka da ti dodaje alat(instumente) za rad. :D
luckyboy
Korisnikov avatar
Pridružio se: Četvrtak 23 Jan, 2020 16:00
Plovilo:
Dimenzije:

Post od luckyboy »

Ja sam uvek za mehaničku pumpu iz više razloga,em je trajnija I sigurnije od el.pumpe.Nikad ne treba ispasti gorivo pre starta ili sacekati da se gorivo stalozi.ili imati još I fini filter da bi spreciti prljavštinu da udje u pumpu.Ukoliko dodje do kvara pumpe ,možete slobodnim padom napajati hidraulicnu pumpu sa D2.U Tom s?lucaju treba imati u rezervi 5 lit.d2.sa crevima za dovod I odvod goriva. I tako se dovuci do obale I servisa
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Lucky, drago mi je da te vidim ponovo na forumu! :obscene-drinkingcheers:

Ti svakako mnogo bolje poznajes ovu materiju od mene. Ja se od starta slazem sa konstatacijom da je mehanicka pumpa veoma izdrzljiva i dugovecna, tj da ima neke svoje prednosti, ali i mane. Ipak, u slucaju da mehanicka pumpa ne moze da se popravi ili kupi(kao sto je bio moj slucaj), onda je elektricna pumpa resenje i to skroz adekvatno.

Za sad, motor odradio 10ak sati sa elektricnom pumpom i veoma sam zadovoljan ;)
Odgovori