Malo užetarskih radova

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Terca
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 26 Okt, 2021 11:55
Plovilo: Terca
Dimenzije: 9.5m x 2.3m
Status: Offline

Malo užetarskih radova

Post od Terca »

Plovidba na Đerdap letos je zahtevala u više navrata da se pristaje na zidanu obalu, betonski kej, kamenje (praktično svuda nizvodno od Rama su takvi uslovi), i za te svrhe je korisno da se nosi jedan odbojnik za nasukivanje, po pravilu za to najbolje služi automobilska guma.

E sad, nikako ali baš nikako ne volim da mi taj drek visi po palubi, da mi brod izgleda kao pokretna vulkanizerska radnja...

Zato smo se malo igrali, opleli smo jedan primerak, i kao dodatak od viška konopa jedno malo bacalo, makar za ukras.

Slika

Slika
dell_mare
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 25 Mar, 2020 11:42
Plovilo: Ten Broeke 780AK
Dimenzije: 8m x 2.6m

Re: Malo užetarskih radova

Post od dell_mare »

Savršeno! Možeš li da objasniš detaljnije tehniku ispredanja konopca oko gume il da je daš u slikama?
Ja sve vreme hoću da bacim nešto ovako na provu
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Ovo me je oduvek zanimalo kako se pravi, izgleda odlicno a pritom i retro :clap:
Inspektor za visinu kabine
Terca
Korisnikov avatar

Post od Terca »

Nije teško... ima mnogo tog sadržaja na netu, meni se recimo jako dopao "From The Fender Maker Archive" sa youtube-a.

U osnovi sam radio odbojnik u obliku diska, sa malim modifikacijama:

https://www.youtube.com/watch?v=MxzUz8W ... inBoatyard

Modifikacije su naravno to što moje jezgro nije od konopa nego guma, i to što sam ja odlučio da oplet bude relativno tanji u odnosu na poluprečnike (guma je veća od primera iz videa) da bih bolje/više pokrio samu gumu. Osima toga, u videu je samo jedna alka-uzica od konopa (lanyard knot na vrhu), a meni su bile potrebne tri... jer je ideja da sa dva konopa sa strane mogu da spuštam- centriram odbojnik tačno na pramac i kačim na pramčane bitve, a trećim od gore određujem dubinu na koju ću ga pustiti da se podvuče pod brod (sve to radim kao pripremu za pristajanje). Osim toga, sa tri alke ovo može da se koristi i kao strujno, zavlačno sidro na reci, ali da ne tupim sad baš sve svoje tripove.

Za te dodatne sitnice sa naravno konsultovao i tražio u "Ashley Book of Knots".

Nisam baš siguran da je ovo oblik za provu, ali ima i to kako se pravi, nije komplikovano, i verovatno će biti neka mala zimska zabava:

https://www.youtube.com/watch?v=2-rfquW ... inBoatyard

Upitna je primena u polublatu i drezgi ali šta da se radi, ni ja nisam savršen al se trpim. U međuvremenu smo i shvatili kako bi se stvar mogla unaprediti ali i to će verovatno sačekati neku zimu.
Nevena
Korisnikov avatar
Pridružio se: Petak 06 Nov, 2020 12:19
Plovilo: brodić "Eon"
Dimenzije: 8x2,5m

Post od Nevena »

E zbog ovakvih postova volim forum!
Do sada se, uprkos veeelikom ;) nautičkim iskustvu od dve godine, nikada niasam srela pojam odbojnika za nasukavanje. Sad mi je jasno kako da pristanemo na kamenjar uzvodno od NS kada treba da pokupimo ili ostavimo nekoga kom nam je bio u gostima na jedan dan, vikendom.

Pošto ni ja ne volim gume, a ovako pleteni odbojnici baš kul izgledaju, nametnulo se pitanje, trajnosti. Koliko se kida taj kanap s obzirom da pri pristajanju dolazi do trenja i sa strane broda i sa strane kamenjara? To bi, ipak trebalo da prihvati skoro 3 tone na rapavom terenu.
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

I jos jedno pitanje, da li su gume unutra izbusene/isecene da voda lakse izlazi? Pretpostavljam da je osnova spoljna gume od necega... :)
Terca
Korisnikov avatar

Post od Terca »

Nevena napisao: Utorak 23 Avg, 2022 08:56 E zbog ovakvih postova volim forum!
Do sada se, uprkos veeelikom ;) nautičkim iskustvu od dve godine, nikada niasam srela pojam odbojnika za nasukavanje. Sad mi je jasno kako da pristanemo na kamenjar uzvodno od NS kada treba da pokupimo ili ostavimo nekoga kom nam je bio u gostima na jedan dan, vikendom.

Pošto ni ja ne volim gume, a ovako pleteni odbojnici baš kul izgledaju, nametnulo se pitanje, trajnosti. Koliko se kida taj kanap s obzirom da pri pristajanju dolazi do trenja i sa strane broda i sa strane kamenjara? To bi, ipak trebalo da prihvati skoro 3 tone na rapavom terenu.
Na to pitanje nemam odgovor, niti umem da izračunam, niti imam duže iskustvo... vreme će pokazati.
Terca
Korisnikov avatar

Post od Terca »

Uros napisao: Utorak 23 Avg, 2022 09:01 I jos jedno pitanje, da li su gume unutra izbusene/isecene da voda lakse izlazi? Pretpostavljam da je osnova spoljna gume od necega... :)
Naravno.
To onda otvara priču o izboru gume, jer je većina automobilskih neprikladna jer imaju žičani oplet ispod gazeće površine... ja sam izabrao manju spoljašnju gumu od sportskog motocikla, okruglog profila... ona nema žicu,lepo/lako se buši, ne ostaju repovi od žice, manje mesta zauzima na palubi...
Ali sve to možda i nije najbolji pristup, sada mi se čak čini da bi odgovarajuća ispuna dala bolje rezultate.

Mogli bi tako nadugačko o gumama ali mi je trenutno fokus ipak na oplitanju.
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Nisam znao da su te gume bez zica, korisno :handgestures-thumbupright:
Zoran Obradović
Korisnikov avatar
Pridružio se: Petak 12 Avg, 2022 06:20
Plovilo: "JELENA" - Replika Linssen34
Dimenzije: 11,2 m x 3,5m

Post od Zoran Obradović »

Bravo Terca, uložio si dosta vremena u edukaciju mlađih nautičara o sidrenju i pripremi plovila za "nasukivanje". Jeste da su ružnjikave, ali lepa i odabrana guma od motorcikla ( daleko su čvršće i bolje od automobilskih ) završava posao na betonskom ili kamenitom pristanu. Još ako se ofarba u belu boju da se uklapa sa bojom plovila, a kružnom testerom - burgijom prečnika oko 25-30 mm po obodu gume izrade otvori za brzo punjenje-pražnjenje vodom kada se spušta ili vadi iz vode i prikači sa tri kanapa za centriranje pod trup ( čiju je ulogu Terca objasnio), izgleda sasvim pristojno. Ovako postavljena guma ispod pramca plovila dosta štiti brod od oštećenja boje. Ako je plovilo malo teže ( kao moje naprimer, 10-tak tona ) nećete u slučaju opadanja nivoa vode Dunava izbeći lupkanje plovila o podlogu, ali su to tupi udarci i bez uticaja na oštečenje podvodnog dela plovila. Pozdrav
Odgovori