Kako eliminisati VB motor i ugraditi brodski

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
luckyboy
Korisnikov avatar
Pridružio se: Četvrtak 23 Jan, 2020 16:00
Plovilo:
Dimenzije:
Status: Offline

Re: Kako eliminisati VB motor i ugraditi brodski

Post od luckyboy »

Najjednostavnija izmena kod Vlajka bi Bila sa S drive ... Jednostavniji za odrzavanje od Z noge. A efikasniji po brzini od osovinskog voda ... S drive je oproban sistem kod Jedrilica . Uros ima takav pogon na plovilu.
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Imamo par sličnih tema pa smo malo izmešali neke informacije :D

- Vlajko ima brodski motor i samo je poslao slike da bismo videli kako to sve izgleda na njegovom koritu, i ne menja tu ništa.

- Zveki ima metalni kabinaš sa ravnim koritom, i razmišlja da ubaci brodski motor i osovinski vod. Korito nema švanc, pa to dodatno komplikuje.

- Mileta je u drugoj temi razmišljao da svoj gliser Cranchi, vrati sa vanbrodskog na Z-nogu kao što je bilo, ali da mu ubaci manji dizel motor, za razliku od nekadašnjeg fabričkog brodskog benzinca od 170hp.

Kod mene na jedrilici je isto osovinski vod, nemam S-drive. S-drive bi mogao najlakše da se ugradi kod Zvekija jer ima ravno korito, ali je problem što nema kobilicu koja bi štitila čizmu S-drivea od eventualnih prepreka.
Inspektor za visinu kabine
Zveki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Plovilo: Spokoj
Dimenzije: 8.5m x 2.6m

Post od Zveki »

Sigurno da u nekom narednom periodu ne planiram zamenu Alibija. Jednim delom zato sto u velikoj meri, s obzirom koliko vremena imam, za sada zadovoljava moje potrebe boravka na vodi. Drugim delom sto je trenutna, a verujem i u nekom buducem vremenu ponuda jako losa a sto kaze i Uros cene su skroz nerealne.

Camaca sa brodskim motorom skoro da i nema po oglasima, ono sto se pojavi je ili neadekvatno za moja merila ili precenjeno. Da menjam camac sa vanbrodskm motorom za isto to samo drugacije upakovano...ni to ne zelim.

Ovo je bila u principu samo jedna ideja kako zadrzati postojeci camac a dobiti (bar po meni) sve pogodnosti (i neke probleme) koje nudi brodski motor.
Da to nije bas jednostavno s obzirom na samu konstrukciju camca pretpostavljao sam i sam ali mi je bilo bitno da cujem i ostala misljenja i predloge.

Ukratko iz svega toga zakljucak je da je sve to moguce odraditi ali sa mnogo nepoznatih kao sto su:

1. konacna cena od momenta izvlacenja camca pa do startovanja brodskog motora
2. finansijska opravdanost svega toga (ako na ulozenih po mojoj proceni 3-3500e dodam vrednost camca u prodaji dobijam sumu sa kojom je normalnije traziti drugo plovilo sa brodskim motorm)
3. vreme potrebno da se sve to zavrsi
4. da li bih dobio ili igubio na plovnosti sa brodskim motorom a to u mnogome zavisi kao sto rece i Mare da li bi svi proracuni prilikom ugradnje motora bili kako treba
5. i ova mozda najbitnija od svih....majstor ili majstori koji bi to sve odradili.

Zakljucak je da ideja ostaje kao takva ali bez posledica po Alibi :D , tema otvorena i dalje za komentarisanje i pisanje....to nista ne smeta a ako ne smeta mozda bude od neke koristi.
Odgovori