Svaka cast, odlican izbor za vikend, lepo provedeno vremedell_mare napisao: ↑Ponedeljak 13 Apr, 2020 16:12 Lepo al iznad svega zdravo izgleda to jelo. Koje vam je to vino belo? Izdržite još malo drugari, neće ovo još dugo. Sve obećava da ćemo biti više na reci nego na moru. Iza nas još jedan produženi vikend na VRO. Kulinarstvo prvi dan na bazi bukovača na belom luku prelivenim maslinovim za doručak, upecanog bucova i ponetih molova (iz leda) za ručak a sve ostalo na bazi gotovih jela...jer tako smo u mogućnosti.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A sada malo o kuvanju
- Igor Narval
- Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 18:38
- Plovilo: Narval 820
- Dimenzije: 8.2m x 2.45m
- Status: Offline
Re: A sada malo o kuvanju
- Zveki
- Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
- Plovilo: Spokoj
- Dimenzije: 8.5m x 2.6m
Mare Care!!!!!

- Uros
- Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
- Plovilo: Riviera
- Dimenzije: 8.7m x 2.8m
- Kontakt:
Kako ispeći hleb bez rerne, na brodu. Pitanje koje muči sve nas koji nekad boravimo duže na vodi:
Inspektor za visinu kabine
- dell_mare
- Pridružio se: Sreda 25 Mar, 2020 11:42
- Plovilo: Ten Broeke 780AK
- Dimenzije: 8m x 2.6m
To Uroše, teška vremena stvaraju ljude! Već drugog dana izolacije na brodu skontali smo da pijaća i tehnička voda idu brzo kao i da hleb propada ko da je od prašine umešen. Spremanje hleba, palente, paste il sličnog izvora ugljenih hidrata onda postaje stvar egzistencije. Posebno jer su UH uz masti linija odbrane od virusa i bakterija. Tako da ćemo ove predloge iz videa svakako probati 
- dell_mare
- Pridružio se: Sreda 25 Mar, 2020 11:42
- Plovilo: Ten Broeke 780AK
- Dimenzije: 8m x 2.6m
Želim još jedan ukusan recept da podelim sa vama a koji je raritet na našim prostorima. Iako nije praksa ribu ne peći na žaru, postoje neke vrste ribe koje su kao i škarpina jako lepe kuvane a od njih ispada savršen toć, ili što bi mi rekli moča. Ničega se više nisam najeo po brodovima u Dalmaciji nego brudeta (ili brodeta kako mi kažemo). To je stari, rekao bih sirotinjski recept iz vremena kada je tamo ribe bilo dosta a krompira i hleba malo. Čitav sat sam od iskusnog majstora slušao predavanje o tome kako se sprema a kako jede taj idealni ručak na brodu od koga se prejesti ne možeš. Kao i onaj recept sa škarpinom i ovde se radi o kuvanoj ribi. Stari mornari kažu da je ostrvski brodet na bazi glavonožaca, ribe i školjki dok je kopneni na bazi ribe i sa krompirom. Brodet se može spremati i od rečne mlade ribe (npr. štuka, šaran divljak i malo "aromatičnije" vrste) uz dodatak krompira. S obzirom na ograničenja u pogledu veličine ulovljene ribe (šaran, štuka, smuđ) alternativa je bela, sitnija riba.
Za brodet su potrebni:
- jedna široka i plitka šerpa s poklopcem
- 1kg očišćene mlade ribe,
- 3 veća krompira
- peršunov list svež (cela veza bez šargarepe) / pola na početku pola na kraju se stavi
- 2 paradajza
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- 2dl vina (bilo kog)
- biber, so
Ribe i krompir se iseku na pola ili tako da se smeste u šerpu (kod riba idu i glave i repovi). Sve što piše gore stavi se u šerpu, nalije vodom da ogrezne i kuva polupokriveno dok krompir ne omekša a riba ne počne da se raspada. Ne sme da se meša već se šerpa samo uhvati za uši i provrti par puta. Jelo je spremno kad dobar deo vode ispari a sastojci splasnu u moču slasnu. Evo današnjeg primerka. Prijatno!

Za brodet su potrebni:
- jedna široka i plitka šerpa s poklopcem
- 1kg očišćene mlade ribe,
- 3 veća krompira
- peršunov list svež (cela veza bez šargarepe) / pola na početku pola na kraju se stavi
- 2 paradajza
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- 2dl vina (bilo kog)
- biber, so
Ribe i krompir se iseku na pola ili tako da se smeste u šerpu (kod riba idu i glave i repovi). Sve što piše gore stavi se u šerpu, nalije vodom da ogrezne i kuva polupokriveno dok krompir ne omekša a riba ne počne da se raspada. Ne sme da se meša već se šerpa samo uhvati za uši i provrti par puta. Jelo je spremno kad dobar deo vode ispari a sastojci splasnu u moču slasnu. Evo današnjeg primerka. Prijatno!

Poslednja izmena od dell_mare u Sreda 15 Apr, 2020 19:13, izmenjeno 1 put ukupno.
- Uros
- Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
- Plovilo: Riviera
- Dimenzije: 8.7m x 2.8m
- Kontakt:
Promače nam ovo pitanje, pa da ne ostavimo Neleta bez odgovora.nele napisao: ↑Ponedeljak 13 Apr, 2020 17:17 Mare, pozz ! Francuski roze Cote de Provence. Poznat kraj za roze vina ! Ma samo da otvore granice, bice vina za degustaciju ! Svidjaju mi se tvoji recepti. Ja nisam strucnjak, ali supruga je majstor ! Francuska skola pomesana sa nasom ! A sto tek imam crno vino...! Samo mi dajte savet kako da se to na brodu hladi ?! Imam mali frizider, ali treba drzati nesto i od hrane tu, zar ne ?
Ako imaš mali frižider, i to je vrlo značajno. Tu će se staviti kvarljiva hrana, mlečni proizvodi, jaja, mesne prerađevine itd. Sve ostalo što ne zahteva frižider, ali zahteva malo nižu i konstantnu temperaturu, kao što je recimo povrće, smešta se na dno korita. Zavisi od čamca naravno, ali obično postoje neke komore ispod prednjih ležajeva ili ispod poda, gde imaš pristup samom koritu čamca. Tu je temperatura konstantna zbog temperature reke, i to pomaže da se sačuvaju takve namirnice. Ja sam u tim komorama držao i flaširanu vodu, sokove i ostale provijante.
Inače, uvek sam praktikovao da u komori imam nekoliko konzervi kuvanih-gotovih jela, kesu kukuruzne palente ili pirinča, teglicu džema i par kesica supe, za ne daj Bože da se nađe. To se ne dira a inače ima dug rok trajanja. Tako treba raditi i sa pijaćom vodom, ostaviti bar nekoliko flaša flaširane vode i zaboraviti za njih, da stoje za rezervu
U kombinaciji sa malim frižiderom, može se poneti i ručni frižider sa zaleđenom bocom vode koja bi održavala temperaturu, a posle, ta voda svakako može da služi za piće. Dobra stvar je što ako ti neki dan dolaze gosti, ti im samo kažeš da ponesu flašu zaleđene vode, i opet imaš još jedan frižider
Inspektor za visinu kabine
- Zveki
- Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
- Plovilo: Spokoj
- Dimenzije: 8.5m x 2.6m
Da, to sto Uros kaze za komore je sasvim tacno i oprobano.
Ja kod mene na Alibiju imam ispod kuhinje jedan deo korita namerno ostavljen bez patosa...go lim.
I u najvrelijim letnjim periodima voce, povrce, flasirana voda sacuvaju svezinu po nekoliko dana.
Ja kod mene na Alibiju imam ispod kuhinje jedan deo korita namerno ostavljen bez patosa...go lim.
I u najvrelijim letnjim periodima voce, povrce, flasirana voda sacuvaju svezinu po nekoliko dana.
- Mileta
- Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
- Plovilo: Polaris Glider
- Dimenzije: 7m x 2.5m
A Kvas niko ne pominje ccc kakvi ste. Mare može li u taj tvoj recept umesto ribe da se ubaci neka šnicla