Na Rivieri imam 2 nova olovna akumulatora od 75h i 100ah. Ovaj manji je trenutno povezan samo na motor i sluzi za startovanje, dok je drugi od 100ah povezan na solarni panel od 200w i zaduzen je za sve potrosace koji nisu veliki. Ipak, mislim da bi to moglo da se unapredi jer struju od vanbrodskog motora trenutno ne koristim za potrosace, a nije zanemarljivo jer motor isporucuje 18 ampera. Trenutno mi punjenje sa motora nije neophodno jer akumulator od 100ah potpuno zadovoljava potrosace, ali ako plovim u sumrak ili nocu, ako sutra montiram vinc, logicno je da iskoristim struju sa motora.
Interesuje me da li ce biti nekih posledica ako akumulatore povezem paralelno tako da dobijem punjenje i od solarnog i od motora na obadva?
Koliko je meni poznato, kontroler solarnog panela bi trebao da iskljuci punjenje kad prepozna da motor dopunjava zato sto ce voltaza dostici zacrtanu granicu punjenja, ali voleo bih da cujem vasa iskustva.
Cuo sam da nekima u tim situacijama znaju da pobrljave analogni obrtomeri, ali mozda moj digitalni ne pobrljavi