Frižideri za plovila, iskustva i saveti

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Status: Offline
Kontakt:

Frižideri za plovila, iskustva i saveti

Post od Uros »

Sad vidim da nemamo temu o rashladnim uredjajima, pa ne bi bilo lose da razmenimo iskustva.

Iz onoga sto sam imao prilike da vidim, na plovilima se najcesce koriste 3 varijante:
- Plinski frizider
- Kompresorski frizider na 12V
- Kompresorski frizider na 220V preko invertera

Imao sam vise plinskih i bas nikakvih problema sa radom i hladjenjem. Ovaj poslednji od 60L je prilicno brzo hladio i ledio u komori za led. Kad kazem prilicno brzo, mislim na brzo za plinski a to je bar nekih 45 minuta :)
Prednosti plinskog frizidera su zaista minimalna potrosnja gasa i to sto ne koriste struju pa nije bitno da li je suncano ili oblacno, on uvek radi.
Ono sto mi se nije svidelo je sto ne volim da ga ostavljam preko noci da radi, iako mi radi po ceo dan svaki dan kad sam na vodi...Jednostavno, uvek sam ga gasio pred spavanje i otvarao komoru za led u kojoj je zamrznut ulozak za frizider i to je odrzavalo hladnocu do jutra.

Sto se tice kompresorskog, imao sam samo jedan na 12V na Rebellu i on je vec za 15ak minuta bio leden unutra ali je bio i manjeg kapaciteta, 36-7 litara ako se secam. Bio je osetljiv na slabiju struju, pa se desavalo da nece da pokrene kompresor ako je napon nesto nizi ali ne mora da znaci da je tako kod svih, ovo je bio neki kamionski sa Danfoss-ovim kompresorom i sigurno nekom zastitom od niskog i visokog napona. Osim toga, nikakvih problema sa njim.

* * *

Posto mi frizider od 60L nije bio dovoljan, sledeci korak mi je nabavka kucnog frizidera od 90 do 120L koji cu da preradim na 12V, tj bice ugradjen novi kompresor i sta je sve neophodno za rad na 12V. Ideja mi je bila da nadjem ponovo verziju sa komorom za zamrzavanje, jer mi deluje korisno mada smanjuje prostor za hladjenje ostalih stvari pa sam u dilemi sta je bolje.

Nisam jos uvek imao prilike da provedem toliko dana da mi zaista treba komora za zamrzavanje hranje, ali planiram, pa me zanima kakve frizidere vi koristite na plovilima i sta vam se pokazalo kao vazno ili neophodno na vodi?

Da li veci frizider nuzno trosi i vise struje ili ne? Pretpostavljam da razlika u potrosnji struje za 90 i 120L ne moze biti velika ali nisam imao prilike da ispitam.

* * *

P.S. Ako neko ima frizider od 90-120L koji ne mora biti ispravan ali mora biti citav, neka javi :mrgreen:
Inspektor za visinu kabine
dell_mare
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 25 Mar, 2020 11:42
Plovilo: Ten Broeke 780AK
Dimenzije: 8m x 2.6m

Re: Frižideri za plovila, iskustva i saveti

Post od dell_mare »

Preporučujem frižider nešto manji od standardnih dimenzija (npr. 45x50x80v), kompresorski na 220v, inverter od 1000w sinusa, uz podršku 200-300w panela i 200aH baterija. Tesla ima takav model. Leti kad ima najviše sunca, najviše i treba da hladi tako da se to podudara. Noću crpi baterije al se manje i otvara. Tokom oblačnih dana, svratiti na kopno i uzeti šta treba ladno da se ne bi nasekirali kad su baterije poluprazne. U prelaznim godišnjim dobima, smanjiti ga na najmanje jer nema potrebe da pali kompresor često. Zimi ugasiti i ostaviti pivo da se oladi na miru van njega.
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Ovi frizideri od 90L su otprilike bas tih dimenzija, to mi se i uklapa u prostor. Ja bih ipak gledao da izbegnem inverter jer sigurno i tu ima gubitaka, a na nekim inverterima hladjenje zna da bude bucno. Zato prelazim na kompresor od 12V...dovoljno mi je da slusam njega :mrgreen:
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Jedno pitanje zarad diskusije, koliko kostaju dobri sinusni inverteri od 1000w?
vlajko45
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 03 Dec, 2019 18:50
Plovilo: Danubius 800 Klasik
Dimenzije: 8m x 2.8m

Post od vlajko45 »

https://borikplus.rs/proizvodi/solarni- ... 0v-1000-w/ Ja sam kupio ovaj od pouzdanog dobavljača sa računom i garancijom. Dobro radi ali imam problem jer je frižider prejak i dosta troši (ima posebnu komoru - zamrzivač). Dva akumulatora od po 95Ah https://www.akumulator-shop.rs/brodovi- ... m-12v-95ah ne mogu da izdrže do jutra :doh: Moraću da dodam još akumulatora ili da menjam frižider za manji i to sa 12V kompresorom ... Frižider je na splavu i pogoni se preko solarnih panela.
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

:handgestures-thumbupright:

Konverzija frizidera sa 220V na 12V kosta 180e, tako da je cena tu negde. Ko vec ima frizider na 220V, svejedno mu je koji sistem ce izabrati sto se tice finansija. Ostaje pitanje da li je svejedno i po pitanju potrosnje struje?
Primetio sam da frizideri na 220V imaju razlicite potrosnje, neki su 80W, neki 100w... Verovatno je mrtva trka izmedju nekog stredljivijeg od 220V sa inverterom, i ovoga na 12V...
vlajko45
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 03 Dec, 2019 18:50
Plovilo: Danubius 800 Klasik
Dimenzije: 8m x 2.8m

Post od vlajko45 »

Potrošnja mog frižidera je oko 170W što je izgleda previše za trenutni sistem. Inače pošto je splav u pitanju imam potrošače na 220v tipa rasveta (mada imam i na 12V u svim prostorijama), TV, potapajuća pumpa za WC, punjači telefona, itd. Pored klasičnog frižidera imam i kamperski (isti kao što je Uroš prodao :)) i njega takođe koristim na splavu. Potrošnja je manja oko 100W na 12V ali sam ga takođe koristio i na plin kako je Uroš opisao. Dobra je varijanta ali bih i ja ipak nešto veće za čamac.

Prema tome inverter sa 12V na 220V mi je neophodan. Sistem je bio predviđen za čamac ali silom prilika je montiran na splav jer sam ostao bez napajanja sa elektro mreže EDB-a zbog selidbe splava ali je to neka druga tema...
Na čamcu planiram većinu potrošača na 12V (i frižider takođe) ali i inverter za sve ostalo (nedostatak invertera je buka ventilatora za hlađenje i gubitak energije prilikom promene napona sa 12V na 220V).
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

To je ozbiljan kucni frizider ako sam dobro razumeo, kombinovani sa solidno velikim zamrzivacem.

Ovo sto meni treba je dosta manje, pa ocekujem da se pristojno ponasa na 12V. Inace, cuo sam se sa serviserom koji ugradjuje kompresore na 12V i rekao mi je da je vazno da frizider u koji se ugradjuje sistem, bude ispravan. U slucaju da pre prepravke slabo hladi zato sto mu curi freon ili ne hladi uopste, onda bi morao da se trazi i popravlja kvar a nekad popravka uopste nije moguca.
Takodje mi je rekao da u friziderima koji su od 90-120L(spadaju u one koji su visine do 85cm), komora za zamrzavanje neznatno podize potrosnju tako da ne moramo da brinemo oko toga da li je ima ili nema.
zoki_ns
Korisnikov avatar
Pridružio se: Petak 16 Dec, 2022 21:35
Plovilo: Vrabac podunavac
Dimenzije: 8.4m x 2.7m

Post od zoki_ns »

Treba prepraviti frižider na 12 V. U tom slučaju nemaš potrebu da ostavljaš inverotor uključen kada nisi na brodu, što je po meni bitna stvar. Invertor ima gubitke koji na prvi pogled nisu veliki, ali kad staviš na papir i 1% gubitaka nije baš zanemarljivo.
Pretportavljam da ćeš svakako imati invertor zbog nekih drugih potrošača, ali kad nisi na brodu neće raditi. Mislim i da je komora za zamrzavanje jako korisna stvar. Ako ideš na duže možeš čuvati meso, mi npr. posto žena ima celijakiju i ne možemo kupiti običan hljeb moramo poneti hleb za ceo put kada bi išli na duže putovanje, tako da je zgodna opcija zamrznuti ga i posle samo istostirati.
Cena invertora i ne igra ulogu u celoj priči jer će ti verovatno svakako trebati, solidan je oko 180 evra, koliko i prepravka frižidera. Jedino ako baš sve potrošače imaš na 12 V onda ćeš usteti novac za invertor :).
Što se tiče potrošnje frižidera, za svaki možeš videti kolika je godišnja potrošnja i sračunati koliko vise troši od nekog manje snage.
Bitna stvar pri izboru frižidera je zadnja rešetka, zato sto to utiče na prepravku. Velika je razlika ako ima ili nema rešetku. Najbolje pre kupovine porazgovati sa majstorom koji će ugraditi kompresor na 12V. Pretpostavljam da ćeš raditi kod Radeta. Ako je kod njega slobodno ga nazovi, ima korisnih saveta. I da, frižider se prilicno greje tako sa bi bilo dobro da ima prostora za cirkulaciju vazduha. Pošto je kod nas skoro pa ugradjen u kuhinjski deo ja sam ostavio rešetku na radnoj ploči za hlađenje.
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Hvala na korisnim informacijama Zoki, mislim da je to taj covek Rade - Radoje, na Petlovom brdu. Idem na 12V varijantu frizidera bas zato sto nemam skoro nista na 220V na Rivieri, a imam kineski inverter od 500w koji obavlja posao za punjenje laptopa, ili nekad ako mi zatreba neka slabija alatka tipa lemilica, slajferica...

Frizider ce stajati samostalno uz bok broda i nece biti ugradjen u kuhinjski element tako da ce imati dovoljno strujanja vazduha za zadnju resetku. Kad smo kod zadnje resetke, ako uzmem ispravan frizider na 220V oni koliko vidim imaju velike resetke pozadi.
Da li je to prednost ili mana za kompresor na 12V, ili si mislio ako se uzima nekompletan frizider da je bolje da se uzme u kompletu sa resetkom?
Odgovori