Dopunjavanje akumulatora iz vise izvora

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Status: Offline
Kontakt:

Re: Dopunjavanje akumulatora iz vise izvora

Post od Uros »

Nevena napisao: Četvrtak 28 Nov, 2024 10:27 A kako si rešio ovo?
Nije problem da budu paralelno povezani dok se puni, ali bi bilo dobro razdvojiti ih kada punjenje prestane.

Ostavio sam ih konstantno povezane, solarni ih uvek puni do kraja ali ako bih sada dodavao jos jedan akumulator sigurno bih dodao i prekidac/izbornik zbog razlicitog stanja akumulatora. Naravno, sa ovim nacinom povezivanja postoji rizik da se akumulatori potrose posle vise dana boravka po nekom tmurnom vremenu i da ne moze da se startuje motor, ali ja uvek pratim stanje da ne dovedem sebe u takvu situaciju.
Inspektor za visinu kabine
Nevena
Korisnikov avatar
Pridružio se: Petak 06 Nov, 2020 12:19
Plovilo: brodić "Eon"
Dimenzije: 8x2,5m

Post od Nevena »

Da li oni koji to imaju povezano kako treba (zankiki, Terca...) mogu ovde da napišu kako su to uradili (sa, eventualno, šemom povezivanja) ? :geek:
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9

Post od zankiki »

Šemu nemam, jedino da crtam ako nešto ne bude jasno.

Meni je sve povezano na sabirnicu (debela bakarna šipka na koju se kače svi akumulatori, i sa koje vode kablovi dalje - na glavnu sklopku za paljenje / gašenje struje, pa sa nje dalje...). Na sabirnicu je priključen i kabel koji vodi sa kontrolera od solarnih ploča, kako bi akumulatori bili punjeni i kada je sklopka isključena.

Imam 3 x 100Ah AGM.
Mogu napisati nekoliko stvari koje sam ispoštovao prilikom montaže, i koje svakako treba ispoštovati.

Plus i minus kablovi su identične dužine od svih akumulatora, bez obzira na njihovu poziciju.
Svaki akumulator je povezan odvojenim kablovima do sabirnice (nisam povezivao samo jedan akumulator, a ostale paralelno vezivao na njega, ovo se u praksi pokazalo kao loše rešenje).
Minus svakog akumulatora pre sabirnice ide preko osigurača (u slučaju crkavanja jednog akumulatora, druga dva ga mogu do te mere ugrejati da izazovu požar, ovako u slučaju crkavanja akumulatora, ako on počne da "vuče" struju izbija osigurač). Osigurač je u mom slučaju 100A.

I to je to, ako te zanima još nešto što sam zaboravio pitaj, a mogu i slikati kako je kod mene kad budem na brodu.
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Korisni saveti,
zankiki napisao: Četvrtak 28 Nov, 2024 13:39 Plus i minus kablovi su identične dužine od svih akumulatora, bez obzira na njihovu poziciju.
Svaki akumulator je povezan odvojenim kablovima do sabirnice (nisam povezivao samo jedan akumulator, a ostale paralelno vezivao na njega, ovo se u praksi pokazalo kao loše rešenje).
Minus svakog akumulatora pre sabirnice ide preko osigurača (u slučaju crkavanja jednog akumulatora, druga dva ga mogu do te mere ugrejati da izazovu požar, ovako u slučaju crkavanja akumulatora, ako on počne da "vuče" struju izbija osigurač). Osigurač je u mom slučaju 100A.
Korisne informacije, kod mene nije ovako uradjeno ali ce biti :)
Inspektor za visinu kabine
George
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Plovilo: Triton
Dimenzije: 9,6 x 2.8

Post od George »

Nevena napisao: Četvrtak 28 Nov, 2024 10:27 A kako si rešio ovo?
Nije problem da budu paralelno povezani dok se puni, ali bi bilo dobro razdvojiti ih kada punjenje prestane.
Evo Nevena, ovo ti je prekidač/izbornik što ga je Uroš spomenuo, i pomoću kojeg možeš da spajaš ili razdvajaš akumulatore. Ono što treba imati na umu je da ovakvi prekidači nisu predviđeni za neku visoku amperažu, pa stoga ako dođeš u situaciju da ti se startni akumulator isprazni, ne smeš pomoću ovog prekidača da ga spojiš sa stacionarnim akumulatorom, pa da pališ makinu. U ovakvoj situaciji koristiš klasične kablove za paljenje kao kod auta, i sa njima spojiš dva akumulatora da bi upalio motor.

Slika
Terca
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 26 Okt, 2021 11:55
Plovilo: Terca
Dimenzije: 9.5m x 2.3m

Post od Terca »

auh, to je baš opširna tema... od izvedbe, sigurnosti, tehnike spajanja itd a najčešće na lađama to nije izvedeno kako valja, često čak to rade autoelektričari bez razumevanja...

Elem u 99% izlaganja je zankiki u pravu i to je to.
Ono što fali je rastavljanje banki akumulatora (što je Nevenino pitanje) i slučaj sa kombinacijama različitih tipovia baterija.

Da se zadržimo na rastavljanju: ono može biti manuelno, preklopnicima i sklopkama "0-1-2-oba" i automatski... ili u kombinaciji
Starije "automatsko" rešenje je preko diodnih ili mosfet "izolatora" kao što je recimo ovo:
https://www.motomarine.it/catalog/brisa ... ronic/2091
Dobre su mu strane da je nepoderivo, a loše strane su što ima pad napona na provodnoj diodi, reda 0,6V i to akumulatore drži donekle nenapunjene na što oni ne vole, a to se rešava promenom ili reglera na motoru ili pobude u samom alternatoru. Druga osobenost je da ovo rešenje zahteva i da se od motora vode odvojene žice od anlasera i od alternatora, a treća osobenost je da se solarni paneli vezuju na stranu servisnu)potrošačku) stranu i oni ne pune bateriju na motoru osim ako se doda ručni preklopnik...

Drugo često rešenje je da se stavi rele za razdvajanje koji ima komparator napona sa histerezisom i onda je prethodno sve rešeno, s tim da je životni vek ovakve sprave unekoliko kraći:
https://www.motomarine.it/catalog/brisa ... tive/12116
I u ovom slučaju je korisno da postoji jedan prekidač zbog izvođenja radova i prisilnog rastavljanja banki baterija. Ne bih se apriori složio da je amperaža prekidača mala, lagano i jeftino se kupuju relativno mali prekidači koji trpe i kidaju 300tinjak ampera kontinualne struje što je više nego dovoljno.

Ima i drugih rešenja ali da ne gušim... a sve ima da se kupi i kod kineza.

Podrazumeva se da je na strnu banke za motor vezan samo motor i armatur tabla motora, a da je na potrošačku/servisnu stranu vezano sve ostalo.

O prečnicima, osiguračima itd ima teksta do penzije.
Poslednja izmena od Terca u Četvrtak 28 Nov, 2024 16:49, izmenjeno 2 puta ukupno.
Terca
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 26 Okt, 2021 11:55
Plovilo: Terca
Dimenzije: 9.5m x 2.3m

Post od Terca »

evo jedne slike da objasnim, to je jedan rad u okviru lečenja postsezonske depresije, za komšijsku lađu.

Slika

Levo se vezuje startni akumulator žicama 16 kvadrata, a sa njaga DIREKTNO na anlaser 35 kvadrata... Ima mesta još za priključivanje armatur table motora i kaljužne pumpe. Desno se vezuju jo 2-3 stacionarna akumulatora, solarni kontroler, invertor, ispravljač napajanja sa obale, BT monitor, razvodna tabla sa osiguračima malih strujnih krugova...

MOžda nađem i neku moju sliku ali ideju imate.

I da ne zaboravim, česta je greška: na brodovima od čeličnog lima, NI SLUČAJNO SE OPLATA BRODA NE KORISTI KAO PROVODNIK. Obavezo idu obe žice, i + i - , a ne kao kod automobila.
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9

Post od zankiki »

George napisao: Četvrtak 28 Nov, 2024 15:44 Evo Nevena, ovo ti je prekidač/izbornik što ga je Uroš spomenuo, i pomoću kojeg možeš da spajaš ili razdvajaš akumulatore. Ono što treba imati na umu je da ovakvi prekidači nisu predviđeni za neku visoku amperažu, pa stoga ako dođeš u situaciju da ti se startni akumulator isprazni, ne smeš pomoću ovog prekidača da ga spojiš sa stacionarnim akumulatorom, pa da pališ makinu. U ovakvoj situaciji koristiš klasične kablove za paljenje kao kod auta, i sa njima spojiš dva akumulatora da bi upalio motor.
Ima i njih raznih, moj je veće amperaže i preko njega palim brod...

Ovo što je terca postavio je profi, kod mene je dosta jednostavnije... Sa akumulatora idu kablovi + i - na dve sabirnice sa 7-8 rupa 8 (koje su zbog jednostavnosti i prostora spakovane u dve strujne kutije 20x10cm), sa sabirnice ide 16 kvadrata na osigurač tablu poput ove na koju se vezuju daljni potrošači...
big-144834542_638bded2671b95-1425415702.jpg
big-144834542_638bded2671b95-1425415702.jpg (97.02 KiB) Pogledano 4047 puta
Što se razdvajanja tiče, stacionarna grupa je uvek na punjenju akumulatorom i solarnim pločama... 1-2 puta mesečno kad sam u plovidbi postavim na sat-dva prekidač na "both" da se dopuni i startni... I taj princim me služi godinama....
Nevena
Korisnikov avatar
Pridružio se: Petak 06 Nov, 2020 12:19
Plovilo: brodić "Eon"
Dimenzije: 8x2,5m

Post od Nevena »

Obožavm ovaj forum!
Pola dana se ne uključim i ujutro skontam da imam sve informacije koje su mi trebale.
Sve je jasno i hvala vam :obscene-drinkingcheers:
Sad...., lagano na posao!
George
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Plovilo: Triton
Dimenzije: 9,6 x 2.8

Post od George »

Evo jedna posve jednostavna, rukom crtana šema kako je kod mene to izvedeno.

Slika
Odgovori