Frižideri za plovila, iskustva i saveti

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
zoki_ns
Korisnikov avatar
Pridružio se: Petak 16 Dec, 2022 21:35
Plovilo: Vrabac podunavac
Dimenzije: 8.4m x 2.7m
Status: Offline

Re: Frižideri za plovila, iskustva i saveti

Post od zoki_ns »

Uros napisao: Ponedeljak 16 Sep, 2024 11:30 Hvala na korisnim informacijama Zoki, mislim da je to taj covek Rade - Radoje, na Petlovom brdu. Idem na 12V varijantu frizidera bas zato sto nemam skoro nista na 220V na Rivieri, a imam kineski inverter od 500w koji obavlja posao za punjenje laptopa, ili nekad ako mi zatreba neka slabija alatka tipa lemilica, slajferica...

Frizider ce stajati samostalno uz bok broda i nece biti ugradjen u kuhinjski element tako da ce imati dovoljno strujanja vazduha za zadnju resetku. Kad smo kod zadnje resetke, ako uzmem ispravan frizider na 220V oni koliko vidim imaju velike resetke pozadi.
Da li je to prednost ili mana za kompresor na 12V, ili si mislio ako se uzima nekompletan frizider da je bolje da se uzme u kompletu sa resetkom?

Prednost. Neki frizideri imaju nazad resetku koja se vidi, a neki novije generacije i nemaju vec je integrisana i ne vidi se. Ako se ja dobro sećam u tom slučaju majstor ima neki dodatni posao prilikom prepravke.
Ja sam menjao kompresor kod Radeta al sam se pre ugradnje čuo s njim pa mi je dao tih par saveta. Najbolje da ga pozoveš.
Ja sam kupio nov frižider i direktno su ga isporučili kod njega da ne bih imao cimanje oko transporta bar u jednom smeru.
Prednost invertorskog napajanja je pod uslovom da je invertor dobar je to da bi frižider trebao da radi onako kako je proizvodjac propisao. Čim se nešto prepravnja može da bude problema. Ja ove prve god nisam primetio nista loše. Radilo je sve ok plo velikim vrućinama.
E da. Jos jedna napomena. Posto je meni bitno i zamrzavanje ja sam gledao modele kod kojih komora moze da se zatvori, ne samo vratanca vec i i da skljocne lepo da bi moglo lepo da zaledi. Mana je u tom slucaju manje prostora. Ja imam svega 6 litara zamrzivač al bar znam da može da zamrzne.
Mileta
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m

Post od Mileta »

Ja sam juče nabavio ovaj frižider "gorenje" visine 85 cm, sa komorom i tom rešetkom pozadi. Uskoro će u radionicu kod Radoja da zameni kompresor i stavi onaj na 12v. Na čamcu imam solarni panel jačine 200 i akumulator 100 ah. To je neki akumulator koji se ugradjuje u invalidska kolica, kampere i čamce. Nije kiselina a nije ni gel, neka kombinacija. Nadam se da će funkcionisati kako treba.
Slika

Slika

Slika

Slika
Mileta
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m

Post od Mileta »

Ova najniža polica u vratima mi je polomljena pa ako neko ima negde bačen sličan frižider pa mu police ne trebaju, ima kome trebaju :)
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9

Post od zankiki »

Računanje potrošnje frižidera na brodu na osnovu onih podataka koje oni daju o godišnjoj potrošnji ne igra, pošto su frižideri projektovani da rade na temperaturama 20-25 stepeni, a leti kada je temparatura na brodu 40 stepeni to sve ide x3...

Takođe, povezivanje preko invertera je loša solucija pošto još nisam sreo inverter od 1000 ili više W da na stand by-u vuče manje od 1A... Znači da se frižider ni ne upali on dnevno potroši 20-ak Ah samo da postoji, pa plus potrošnja frižidera, pa plus gubici u inverteru...

Ja sam pre 5-6-7 godina prepravio jedan frižider od 100 litara na 12V, ubacio sam dunfoss kompresor na 12v i to i danas radi bez problema... Rade i kineski kompresori posao, ali i tu ima razlike, bučniji su, a mislim da za nijansu i više troše...
vlajko45
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 03 Dec, 2019 18:50
Plovilo: Danubius 800 Klasik
Dimenzije: 8m x 2.8m

Post od vlajko45 »

Odlična informacija :handgestures-thumbupright:
Šta imaš od akumulatora i solara na čamcu? Verovatno si pisao ali da ne tražim... :D
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

I ja sam uzeo slican polovan frizider kao Mileta, oko 120L zapremine. Danas ih nosimo na prepravku sa 220 na 12V pa cemo preneti iskustva kad pocnemo sa koriscenjem ;)

* * *

Inace, kad sam kupovao frizider u komori je bilo malo leda i rekli su da su ga uzeli novog pre 6 godina i da odlicno hladi. Kad sam ga prikopcao kuci, prvo sam primetio da se termostat cudno ponasa tj da ne ukljucuje kompresor sve dok nisam nasao polozaj u kome se kompresor upalio. Pustio sam ga da radi da vidim koliko se cesto pali i gasi i gle cuda, kompresor se ne gasi uopste...Okrenem termostat na OFF, kompresor i dalje radi! Nije ni cudo sto je dobro hladio...

Shvatio sam da je termostat u kvaru, pa sam malo prelistao internet i youtube, nasao da mi treba termostat oznake K50 i otisao u radnju i kupio Danfoss-ov termostat za 600 i neki dinar. Skinuo sam stari termostat koji na sebi ima dva kontakta i povezao novi na isti nacin kao sto je bilo ranije i resio problem za sitne pare.

Nadam se da mi Radoje nece reci: "Ko ti je ovo radio..?!" :mrgreen:

* * *

Ako neko bude u slicnom problemu, mozda mu pomogne ovaj snimak:

Inspektor za visinu kabine
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9

Post od zankiki »

vlajko45 napisao: Sreda 25 Sep, 2024 09:34 Odlična informacija :handgestures-thumbupright:
Šta imaš od akumulatora i solara na čamcu? Verovatno si pisao ali da ne tražim... :D
3 x 100Ah AGM
240w solar
vlajko45
Korisnikov avatar

Post od vlajko45 »

Hvala za info :handgestures-thumbupright:
Moraću da pojačam akumulatore i definitivno ugradim 12v kompresor.
vlajko45
Korisnikov avatar

Post od vlajko45 »

Uroše pošalji koju fotku frižidera :D
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Evo ga, nema spoljnu zadnju rešetku kao Miletin već je ta rešetka ugrađena u stranice frižidera. Zbog toga su mu spoljne dimenzije manje, a Radoje se nije žalio. Dobitna kombinacija :mrgreen:
IMG_6197.png
IMG_6197.png (1.01 MiB) Pogledano 2377 puta
IMG_6202.jpeg
IMG_6202.jpeg (2.29 MiB) Pogledano 2377 puta
Inspektor za visinu kabine
Odgovori